Från Thailand till Filippinerna finns över 17000 öar. Några är stora, några är små likt gröna knappnålshuvuden i Sydostasiens vidsträckta glittrande oceaner. Ändlös sommar, vita sandstränder och turkosfärgat vatten lockar turister som söker äventyr bland öar och hav. Oavsett vad man är ute efter, finns det en tropisk paradisö som passar, vare sig man vill ha party, dyka, segla, sola, meditera eller helt enkelt leka Robinson Crusoe ett tag. Med undantag för några få riktiga djuphavsområden är haven grunda, varma och inte alltför salta och utgör en perfekt miljö för fisk, koraller och myriader av havslevande växter och djur. Precis rätta stället om man vill se undervattensliv i naturlig miljö!

 

Boracay, Filippinerna

Boracay1

Boracay, som ligger utanför Panays nordvästra spets var en orörd paradisö ända fram till 1970-talet. Ön har fortfarande oförstörda vidder av glimrande vit sand från den sällsynta Pukasnäckan, lummiga landskap och rofylld stillhet i överflöd. Ön är bara 7km lång och 1km bred på smalaste stället så den kan bekvämt utforskas på cykel eller moped när man ger sig ut för att upptäcka de underbara stränder som gör ön till ett av världens vackraste resmål. Här finns stränder som de bildsköna Yapak Beach, White Beach och Balinghai Beach, eller den vildare och mer buktiga Bulabog Beach som är ett paradis för vindsurfaren. Det finns fler än trehundra turistanläggningar och hotell utspridda bland grönskande landskap och eko-reservat, en idealisk miljö för en verkligt avkopplande semester. Och när man blivit mätt på att solbada finns det mängder av barer, restauranger och affärer längs stränderna som bara väntar på att få ge dig välförtjänt ”after-sun”-förströelse. Vad mer kan man önska sig?

Hotelltips:

4stars  Monaco Suites de Boracay. Jämför priser och kontrollera tillgänglighet »

3stars  Le Soleil de Boracay. Jämför priser och kontrollera tillgänglighet »

3stars  Turtle Inn Resort. Jämför priser och kontrollera tillgänglighet »

 

Perhentian Islands, Malaysia

Perhentian

I drömmen har du redan varit på Perhentian Islands. I drömmen har du promenerat i mjuk vit sand, simmat i kristallklart azurblått vatten, sett fiskar i alla regnbågens färger pila omkring mellan taggiga korallrev och smuttat paraplydrinkar i solnedgången. Om du vill göra drömmen till verklighet så är den helt oförstörda ögruppen Perhentian Islands, en liten grupp av korallrevsomgärdade öar utanför Malaysias nordöstra kust. Dessa tillbakalutade och avslappnade öar är verkligen små paradis med sina orörda skogar; här finns inga vägar utan bara gångstigar genomkorsar djungeln och öarna har ett exotiskt viltliv med djur som varan, fruit bat och den skygga mushjorten. Namnet Perhentian betyder rastplats på Malay, här brukade handelsmännen stanna till på sin väg från Malaysia till Bangkok. Idag finns bofast befolkning bara i en liten by på Perhentian Kecil, (Lilla Perhentian) och så förstås besökare som du.

Hotelltips:

4stars  Bubu Long Beach Resort. Jämför priser och kontrollera tillgänglighet »

3stars  Shari-La Island Resort. Jämför priser och kontrollera tillgänglighet »

 

Koh Lipe, Thailand

Koh_Lipe

Den lilla ön Koh Lipe, i södra delen av Andaman Sea, är Thailands bidrag till total fullkomlig avslappning. Här finns tre fullständigt bedårande stränder och man må vara förlåten om man vill tillbringa hela sin semester med att bara lata sig i den mjöligt vita sanden eller simma eller snorkla i det kristallklara vattnet. Först ut har vi Pattaya Beach, en stor skyddad vik, den största av Koh Lipes stränder med ett stort utbud av restauranger och barer längs stranden och ännu fler bara en kort promenad inåt land på Walking Street som gatan så lämpligt kallas. Den lite mindre Sunrise Beach är en lång sträcka inbjudande sandstrand med välbehövligt svalkande vindar under högsäsongen och några restauranger och barer att prova efter solnedgången. Trogen sitt namn är Sunset Beach stället för spektakulära solnedgångar. Sunset Beach är lugn och stillsam och man ska inte förvänta sig någon lyx här. Man bor naturnära och enkelt i strandhyddor eller rustika bungalows och njuter av strand och hav, frid och ro. Det bästa av allt med Koh Lipe är att stränderna ligger så nära varandra att man inte ens behöver välja!

Hotelltips:

4stars  Sita Beach Resort and Spa. Jämför priser och kontrollera tillgänglighet »

2stars  Lipe Beach Resort. Jämför priser och kontrollera tillgänglighet »

 

Panglao, Filippinerna

Panglao

Utanför Bohol på Filippinernas sydvästra spets ligger Panglao Island, en frodigt grönskande tropisk fristad med naturlig skönhet, prydd med vackra vita korallstränder och kristallklart turkosfärgat vatten som myllrar av undervattensliv. Den mest välkända stranden heter Alona Beach och håller snabbt på att bli ett ultrapopulärt resmål med en vit sandstrand som sträcker sig en och en halv kilometer med steniga klippstränder i vardera änden. Tack vare sin skönhet och popularitet kan det bli ganska trångt i högsäsong men det är ändå ett härligt ställe för att bara lata sig och se på de blåvita utriggarna som tar dykturister på utflykt eller avnjuta mat och dryck i någon av de många restaurangerna och barerna. Många väljer Panglao för dess fina dykning, i synnerhet det fantastiska dykstället Arco Point med en mångfald av undervattensliv från färgad tvättsvamp till Kardinalfisk, vitögd ål, tonfisk och barracuda.

Hotelltips:

4stars  Amorita Resort. Jämför priser och kontrollera tillgänglighet »

3stars  Lost Horizon Beach Dive Resort. Jämför priser och kontrollera tillgänglighet »

 

 

Gillar du artikeln?: